Μαξ Σμέλινγκ: Ο θρύλος της πυγμαχίας που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης (pics+vids)

To όνομα του είναι Μαξ Σμέλινγκ και είναι ένας από τους θρύλους της πυγμαχίας. Ηταν ενας φανταστικός πυγμάχος που εγινε και…αλεξιπτωτιστής στη Μάχη της Κρήτης

baer

Στη Γερμανία πολλοί δοξάζουν το όνομα του πρώτου μεγάλου ευρωπαίου πυγμάχου. Μόνο που ο ίδιος, ο Σμέλινγκ, αρκετές φορές υποχρεώθηκε να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Κυνήγησε τους Εβραίους αυτός που τους είχε βοηθήσει λίγα χρόνια νωρίτερα! Ο «κεραυνός των ριγκ» πολέμησε ακόμη και στη Μάχη της Κρήτης, παρ’ όλο που αρχικά είχε χαρακτηριστεί «εχθρός του καθεστώτος».

Στη Μάχη της Κρήτης

Ως επίλεκτος αθλητής στρατολογήθηκε στο εκλεκτότερο σώμα των Ναζί. Τους αλεξιπτωτιστές. Αυτό που δοκιμάστηκε και θερίστηκε στη Μάχη της Κρήτης. Γιαυτό και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε σε πολεμική επιχείρηση. Το 1940 στρατεύτηκε στη Βέρμαχτ, αλλά η καριέρα του ως «μάχιμου» κράτησε λίγο. Στις 20 Μαΐου 1941 έπεσε με το αλεξίπτωτο του στο Μάλεμε στην Κρήτη.

dbfa31abbef1e02496f81b3be924e045

Τραυματίστηκε κι ήρθε στην Αθήνα. Ο λογοκριμένος κατοχικός τύπος περίγραφε τα ανδραγαθήματά του και τις μάχες του με καμιά δεκαριά Άγγλους. Η αλήθεια όμως ήταν διαφορετική. Ο Σμέλινγκ προσβλήθηκε από τη «νόσο των τροπικών» και πέρασε στη δεύτερη γραμμή εφεδρείας.

Επιστρέφοντας στη Γερμανία ανέλαβε υπεύθυνος της μεταφοράς των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Ουλμ. Τα συχνά του ταξίδια στην Αμερική και το ενδιαφέρον που έδειχνε για τη χώρα και τους κατοίκους της τον έκαναν ύποπτο οπως σημειωνει το lefobserver.blogspot.gr από όπου και εχουμε αντλησει πληροφορίες

assets_LARGE_t_243061_54300214

Το 1935 του αφαιρέθηκε η άδεια να πυγμαχεί. Οι Αμερικανοί του πρότειναν να πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο, αλλά αρνήθηκε. Κι ίσως όλα να είχαν τελειώσει εκεί εάν δεν μεσολαβούσαν δύο αγώνες που πήραν ιδιαίτερη προβολή.Η νίκη του επί του Τζόε Λιούϊς με νοκ άουτ στον 12ο γύρο στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιουνίου 1936 άλλαξε τον τρόπο που τον έβλεπαν οι συμπατριώτες του.

Εχασε τη ρεβάνς

Ο Σμέλινγκ όταν επέστρεψε στη πατρίδα του έγινε δεκτός με τιμές ήρωα. Στις 22 Ιουνίου 1938 νέο ματς με τον ίδιο αντίπαλο για το παγκόσμιο στέμμα. Τόπος η Νέα Υόρκη. Αυτή τη φορά η οπτική του αγώνα είχε αλλάξει. Οι Αμερικανοί έβλεπαν τον Λιούις ξαφνικά ως τον εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου που αντιμετωπίζει τον Ναζί πυγμάχο! Το ματς κράτησε μόλις 124 δευτερόλεπτα. Κι ο Λιούς νίκησε.

 

Ο Σμέλινγκ διαμαρτυρήθηκε για αντιαθλητικό παίξιμο του αντιπάλου του. Οι φωτογραφίες δείχνουν να τον δικαιώνουν. Οι Αμερικανοί πανηγύριζαν σα να κέρδισαν τον πόλεμο με τον Χίτλερ.

 

joevemax

Οι Γερμανοί πάλι είχαν βρει τον πρωταθλητή της καρδιάς τους, τον ηθικό νικητή του αγώνα. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε και αυτόν οικονομικά κατεστραμμένο. Όπως όλη τη Γερμανία. Προσπάθησε να επιστρέψει στα ριγκ το 1948, αλλά ήταν πια ένα «φάντασμα από το παρελθόν». Αποφάσισε να σταματήσει έχοντας 56 νίκες, τις 39 με νοκ άουτ, σε 70 αγώνες. Σανίδα σωτηρίας ήταν η αντιπροσωπεία της «Κόκα Κόλα» που του δόθηκε το 1952. Μεσολάβησαν σ’ αυτό και οι δυο Εβραίοι που κυνηγούσαν οι Ες Ες. Οι γιοί του μάνατζέρ του. Είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ και ήταν πλέον πετυχημένοι επιχειρηματίες. Αυτό του εξασφάλισε μια καλή ζωή που έγινε καλύτερη με αρκετές αγαθοεργίες.

Το πλήρες όνομά του ήταν: Μαξιμίλαν Αντολφ Ότο Ζίγκφριντ Σμέλινγκ. Πέθανε στα 99 χρόνια του στις 2 Φεβρουαρίου 2005.