Αφιέρωμα στο δάσκαλο των… δασκάλων, το Θανάση Βουλγαρίδη! (pics)

Είναι ο δάσκαλος των… δασκάλων και για πολλούς η αιτία που οι πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθληματα στο Ηράκλειο γνωρίζουν τέτοια άνθηση!

Ο λόγος για το Θανάση Βουλγαρίδη, για τον οποίο μάλιστα έγινε ειδική μνεία στη διάρκεια των WAR GLOVES 2, όπως γίνεται συνήθως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση στο Ηράκλειο και όχι μόνο!

A

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε όταν ο Θανάσης Βουλγαρίδης ήταν ο άνθρωπος που πρωτοπόρησε, ξεκινωντας την ενασχόληση του με τις πολεμικές τέχνες το 1972! Μια εποχή όπου τα μαχητικά αθληματα και κάθε τι σχετικό ήταν άγνωστες έννοιες για τους περισσότερους.

Με τις νίκες του, τους αγώνες του και την ενγένη παρουσία του όμως, κατάφερε να προσελκύσει αρκετούς νέους, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν, διαγράφοντας τη δική τους πορεία στον αθλητισμό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων αποτελεί ο Κωστής Δαμαβολίτης, δάσκαλος και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου «ΠΥΞ ΛΑΞ», αλλά και αρκετοί άλλοι.

B

Όπως ο ίδιος έχει δηλωσει, το ενδιαφέρον για τις πολεμικές τέχνες προέκυψε από τον…κινηματογράφο και τον Μπρους Λι. Αυτή ήταν η αφορμή για να πάει στο γυμναστήριο του Σίμου Ζαχόπουλου στην Καβάλα όπου και άρχισε να ασχολείται με το Οκινάουα Καράτε.

Στην Κρήτη βρέθηκε μια δεκαετία περίπου αργότερα. Το 1983 ηρθε στην Κρήτη και άρχισε δειλά- δειλά να γαλουχεί τους νέους στο καράτε, το παγκράτιο και το κικ μπόξινγκ, με το οποιο ασχολούνταν ηδη απο το 1979.

D

E

Δίδαξε γενιές και γενιές, συνεχίζονταν να το κάνει ως σήμερα με τον ίδιο ζήλο, στο γνωστό γυμναστήριο του, στην πλατεία του Αγίου Μηνά!

Για τον Θανάση Βουλγαρίδη, το ευ αγωνίζεσθαι, με σεβασμό στον αντίπαλο και τον εαυτό σου είναι το Α και το Ω. Όπως έχει πει πολλές φορές, η εσωτερική ισορροπία την οποία φέρνει η εξάσκηση και η προπόνηση. Κάθε αθλητής καταφέρνει μέσα από την ενασχόληση να βελτιώσει την ψυχολογία του, να κοντρολάρει τα συναισθήματα και τα αισθήματα του και να γίνει τελικά ένας άνθρωπος πιο ισορροπημένος και σίγουρος για τον εαυτό του.

G

C

Χωρίς να παραβλέπει κανείς την αθλητική πλευρά, επισημαίνει πάντα ότι οι ηθικές αρχές των πολεμικών τεχνών είναι πολύ σημαντικές. Παράλληλα αυτό που έχει τονίσει και συνεχίζει να τονίζει στους μαθητές του είναι πως μέσα από τα μαχητικά αθλήματα ο ενδιαφερόμενος κερδίζει, αφού είναι πιο υγιής θωρακίζοντας τον οργανισμό του. Μαθαίνει τι σημαίνει αυτοάμυνα, αυτοσυγκατηση, αυτοέλεγχος και προσήλωση για την επίτευξη κάθε στόχου.

Για αυτό και μέσα από τις συνεντεύξεις του, τις δηλωσεις και την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια, λέει περίτρανα ότι όλοι πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Στην Κρήτη τα τελευταία χρονια και ειδικά στο Ηράκλειο, υπαρχει μια μεγάλη άνοδος στα μαχητικά σπορ. Ολοένα και περισσότεροι ασχολούνται με αυτά, ενώ το επίπεδο των γυμναστηρίων ανεβαινει διαρκώς. Υπαρχει ένας υγιής ανταγωνισμός που βοηθάει όλους να αναπτύσσονται, έχει πει ο κ. Βουλγαρίδης.
H

 

 

 

 
Κλείνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στη στάση- φιλοσοφία του Θανάση Βουλγαρίδη απέναντι στο αθλημα. Μια στάση που φάνηκε και από τις δηλωσεις του στη διάρκεια των WAR GLOVES2 όταν και έγινε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του.

«Χαίρομαι που ολο και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας πως ειναι ευχάριστο το γεγονός ότι οι νέοι αγαπούν τα μαχητικά αθληματα και σέβονται στους συναθλητές και τους δασκάλους τους.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός του Θανάση Βουλγαρίδη στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου φάνηκε και πάλι στο χειροκρότημα που απέσπασε από όλους όσους βρέθηκαν στο Κλειστό του Λίντο.

«Ημουν τυχερός», έχει πει ο Θανάσης Βουλγαρίδης θέλοντας κατα κάποιο τρόπο – από σεμνότητα- να μετριάσει τα όσα ακούγονται και του αποδίδονται για την ανάπτυξη των μαχητικών Τεχνών.

Η τύχη όμως βοηθά όσους δουλεύουν και κοπιάζουν. Για αυτό και ο Θανάσης Βουλγαρίδης θεωρείται όχι μόνο πρωτοπόρος, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες δασκάλους…

Συντάκτης: Ανδρέας Κριτσωτάκης